[...] 2. zwierzęce: tłuszcze zwierzęce w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję co związane jest z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą być one bogatym źródłem witaminy A, D, czasami E. Kolejny podziałdzieli tłuszcze na widoczne i niewidoczne. Ma to znaczenie przy układaniu jadłospisów i obliczaniu zawartości tłuszczu całkowitego w [...]
[...] jaja jest żółtko. Wartość odżywcza, a tym samym skład chemiczny białka i żółtka jaja jest zróżnicowany. W żółtku jaja występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy - A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz składniki mineralne, z przewagą zakwaszających. Wartość kaloryczna żółtka [...]
[...] miałam objawy jak podczas grypy, Preferowane formy aktywności fizycznej: wszystkie Czy rodziłaś: nie Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : obecnie: odżywka białkowa,witaminy Olimp,witamina D,omega 3, witamina C lewoskrętna,doppelherz na sen,magnez,cynk,probiotyki, Stosowane wcześniej diety : Dukana,low carb, Z racji że wcześniej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] 120-150g, natomiast schodzenie z tłuszczami poniżej 0,8g na kilogram masy ciała jest niebezpieczne dla zdrowia, gdyż w tłuszczach rozpuszczają się cztery bardzo ważne witaminy (A, D, E, K) i przy niższej podaży bardzo trudno dostarczyć w swojej diecie odpowiednią ilość kwasów omega 3 (o ich bardzo ważnej roli napisano wiele artykułów na [...]
[...] Stwierdzono bardzo nisk± zawarto¶ć błonnika pokarmowego... Stwierdzono bardzo wysok± zawarto¶ć retinolu ... i bardzo nisk± zawarto¶ć witaminy C. Poza tym dzienne racje pokarmowe zawierały duże ilo¶ci sodu ..., fosforu ... i przekroczon± normę na żelazo. Obserwowano znaczne niedobory potasu [...]
[...] Stwierdzono bardzo nisk± zawarto¶ć błonnika pokarmowego... Stwierdzono bardzo wysok± zawarto¶ć retinolu ... i bardzo nisk± zawarto¶ć witaminy C. Poza tym dzienne racje pokarmowe zawierały duże ilo¶ci sodu ..., fosforu ... i przekroczon± normę na żelazo. Obserwowano znaczne niedobory potasu [...]
[...] nasila się po jego utlenieniu, lub po utlenieniu kwasów tłuszczowych, które mu towarzyszą w surowicy. Utlenianie może zresztą nastąpić także w samej surowicy jeżeli spożycie witaminy E, C oraz karotenu jest niskie. Te witaminy chronią tłuszcze przed utlenianiem. Mit no. 3: Wysoka podaż białka jest niebezpieczna. Prawda jest taka, że nie ma tutaj [...]
[...] bardzo powoli. Polecam stosowanie napojów izotonicznych. (Ale kto ma na to pieniądze?) Mają one wiele zalet. Szybciej gaszą pragnienie, a jednocześnie zawierają węglowodany, witaminy i bardzo ważne dla równowagi elektrolitycznej - metale: sód, potas, wapń i magnez. Podczas intensywnego wysiłku zużywamy dużo więcej witamin i soli mineralnych, [...]
[...] węglowodanów razem z białkiem w tzw. "Gainerach" jest to dowcipnie nazywana Bułka z serem w proszku( Średnio około 70g węglowodanów, 20 g białka, i reszta to tłuszcze, witaminy, aminokwasy itd.). Z Gainerów z czystym sercem mogę polecić pod względem smaku jak i "efektów" (Dostarczenie składników odżywczych) Gainery takie jak (Mutant Mass, [...]
[...] działanie metali (miedź, żelazo, złoto, srebro, arsen, bizmut) 3. działanie gruczołów produkujących hormony takich jak przysadka mózgowa i gruczoły płciowe 4. niedobór witaminy A, PP (witamina B3), kwasu pantotenowego (witamina B5) i foliowego (witamina B9) 5. działanie promieni UV. Zaś hamująco na proces melanogenezy czyli produkcję [...]
Syntetyczne witaminy "To strata pieniędzy" - twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespołu, który przez pięć lat badał 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku życia, faszerujących się preparatami witaminowymi. Sztuczne witaminy to zwykle krystaliczna nieorganiczna substancja obca dla organizmu. Wchłania się ona do organizmu [...]
[...] wywołać wchłonięcie małej ilości estrogenów przez skórę, względnie drogami oddechowymi lub przewodem pokarmowym. Niekiedy ginekomastia może wystąpić w wyniku podawania witaminy D lub podczas leczenia androgenami. Bardzo często spotykana jest tzw. ginekomastia pokwitaniowa, którą stwierdza się aż u 70% chłopców w okresie dojrzewania. Około [...]
[...] (podobnie do białek serwatkowych mogą być oparte na ich koncentratach oraz izolatach. Koncentraty zawierają od 65% białek sojowych. Na pozostałe składają się : tłuszcze, witaminy z grupy B, sole mineralne, oraz węglowodany - stachioza i rafinoza. Niestety wspomniane węglowodany są częstą przyczyna wzdęć i gazów. Człowiek nie posiada enzymów w [...]
[...] stymuluje syntezę ATP i białek mięśniowych, dzięki czemu w połączeniu z cynkiem pozwala na dużo szybszy wzrost masy mięśniowej i regenerację potreningową. Duża ilość witaminy B6 znacznie potęguje wchłanianie cynku i magnezu i wykorzystanie ich przez organizm. Sposób użycia: w dni treningowe i nietreningowe stosować 1-5 kapsułek dziennie [...]
[...] (podobnie do białek serwatkowych mogą być oparte na ich koncentratach oraz izolatach. Koncentraty zawierają od 65% białek sojowych. Na pozostałe składają się : tłuszcze, witaminy z grupy B, sole mineralne, oraz węglowodany - stachioza i rafinoza. Niestety wspomniane węglowodany są częstą przyczyna wzdęć i gazów. Człowiek nie posiada enzymów w [...]
[...] chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do [...]
Ich guru to dr Jan Kwaśniewski, twórca tzw. diety optymalnej. Wierzą w uzdrawiającą moc skwarek, tłuszczu dotąd odcinanego od szynki i jajecznicy z samych żółtek. Bliscy są im dwaj politycy - Piotr Jaroszewicz i Lech Wałęsa. Jaroszewicz był pierwszym politykiem, który potraktował ich poważnie, Wałęsa głosi, że wyleczyli go z cukrzycy. Do tej pory [...]
Jaka jest najważniejsza cecha wyróżniająca kulturystów spośród innych sportowców? Oczywiście masa mięśniowa, twarde, wyrzeźbione ciało. W wielu artykułach na temat treningu siłowego znajdziesz słowo „intensywność". Dla ciebie intensywność jest stanem ducha, poziomem siły psychicznej umożliwiającej ci pokonanie barier bólu i wysiłku. Intensywność [...]
[...] człowieka), prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego (zachowanie, koncentrację oraz zmysł smaku i węchu), regulację procesu apoptozy komórek, metabolizm witaminy A, poprzez co wpływa na procesy widzenia. Niektóre stany chorobowe są powodem większego zapotrzebowania na cynk: stany zapalne jelit i inne zaburzenia prowadzące do [...]
[...] najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, poprawiają stan skóry, włosów, biorą udział w procesach wzrostu oraz zapobiegają zmianom miażdżycowym. W jadłospisie osób na diecie niskokalorycznej powinny [...]